Oefentherapie

Wat is oefentherapie Cesar / Mensendieck?


Oefentherapie Cesar / Mensendieck is een paramedische behandelmethode, gericht op het opheffen en voorkomen van klachten als gevolg van een onjuist houdings– en bewegingspatroon, leefstijlpatroon, adempatroon al dan niet veroorzaakt door een bepaalde afwijking of ziekte. Daarnaast wordt veel gewerkt met chronische pijn/ slaapproblemen/ hyperventilatie/ Parkinson/ MS en lichamelijke klachten bij en na zwangerschap.

Een oefentherapeut Cesar / Mensendieck gaat terug naar de bron van de klacht. Door de oorzaak van de klacht aan te pakken wordt u zich bewust van wat uw klachten veroorzaakt. Er ontstaat hierdoor begrip voor de reactie van uw lichaam op pijn, (over) belasting en spanningen. Uw oefentherapeut begeleidt u in het aanleren van een gezondere houding/ leefstijl/ ademhaling waarbij aandacht wordt besteed aan het herstel van de balans in het lichaam. Zo leert u hoe u zelf met uw klachten kunt omgaan en hoe u kunt voorkomen dat uw klachten terugkeren.

Na de uitgebreide intake en het onderzoek stelt u samen met uw oefentherapeut een behandelplan op, welke is afgestemd op uw hulpvraag. Dat betekent dat u oefeningen en houdings – bewegingsadviezen – slaapadviezen – leefstijladviezen krijgt, die u kunt toepassen in uw dagelijks leven. Zowel de werkomgeving, uw thuissituatie als uw hobby’s en het sporten komen aan de orde. Door de adviezen van uw oefentherapeut toe te passen, leert u zonder overbelasting te bewegen. Zo kunt u weer optimaal functioneren tijdens al uw dagelijkse activiteiten.

We bewegen de hele dag en meestal onbewust. Het doel van oefentherapie Cesar / Mensendieck is het aanleren van een gezond beweeg gedrag en u bewust maken van uw beweeg gedrag. Daarom wordt er niet alleen naar de klacht gekeken maar naar de gehele lichaamshouding. Ook wordt er gekeken naar de manier van bewegen tijdens dagelijkse activiteiten. Tijdens de behandeling worden er oefeningen gedaan om eventuele klachten te verminderen en u leert zelf hoe u gezonder kunt bewegen en functioneren in uw dagelijks leven. Hierdoor kunnen klachten verdwijnen, verminderen en/of voorkomen worden uitgaande van uw eigen bewegingsmogelijkheden.

Gezondheidscentrum “Jol” | Jol 37-18 | 8243 HP Lelystad | Tel. 0320 257458

Locatie “Botter” | Botter 44-11 | 8243 JE Lelystad | Tel. 06-42283003